Otäcka tarotkort
Det finns några tarotkort, i framförallt Stora Arkanan, som ibland kan verka lite skrämmande för dom som inte känner tarotkortens verkliga betydelse.
Kort nr XII, ofta kallat ”Den Hängde” eller ”Den Hängande”, är ett kort som kan se lite jobbigt ut vid första anblicken. Men ”gubben” hänger där faktiskt av fri vilja, han har hängt upp sig själv. Han hänger där för att kunna se tillvaron från en annan sida (upp- & ner, tvärtom mot hur han brukar se den). Han offrar lite av sin vanliga bekvämlighet en stund, för att på så sätt komma på hur han skall hitta en lösning eller någon förbättring. Han löser det gamla problemet genom att se det ur ett annat, nytt perspektiv, eller förbättrar det gamla med nya idéer. När han har gjort det, fått insikt om vad som bör göras, kan han ta sig ner själv och omsätta sina nya insikter i praktiken. Han har nu vidgat sina vyer, blivit klokare och blir, som han själv tycker, aldrig mer samme ”enfaldige gamle narr” som förut. Han fattar inte hur han kunde vara så dum tidigare J. Många gånger kan hans insikter också bidra till förbättringar för många fler än honom själv. Besvärligt är kortet bara om man väljer att blunda när man hänger där, då får man inga insikter alls och får alltså hänga kvar – och det är inte bekvämt!
Kort nr XIII, ofta kallat ”Döden” är ett kort i Stora Arkanan som fascinerar många, och som ibland också skrämmer dom som inte känner dess verkliga betydelse. Kortet innebär inte alls alltid fysisk död, utan oftast en förvandling, genomgripande förändringar och pånyttfödelse. Man frigör sig från något gammalt, förlegat – tankar eller förhållningssätt – och genom att dessa ”dör” inom oss, kommer invigningen till större förståelse för livets förändringar och inte minst dess Mening. Meningen med livet är faktiskt inte att överleva (tack och lov, för det vore ju bra trist!), utan att växa och lära oss att bli lyckliga och hela människor! Det är alltså ett positivt kort och innebär att vi får nya insikter som hjälper oss att komma vidare. En slags pånyttfödelse – att något nytt, bättre kommer istället för den gamla hämmande inställningen i livet. Naturligtvis kan kortet betyda fysisk död, men inte ens den är ju alltid av ondo. Om man är väldigt gammal, sjuk, har mycket ont, eller inte kan röra sig eller kommunicera med omgivningen, kan döden kännas som en befrielse. Själen lever då vidare, utan kroppens alla plågor. Även om man är sjuk och har ont och kortet ”Döden” kommer upp, behöver det inte betyda att man skall dö och att själen ska lämna kroppen. Det kan vara så enkelt som att man behöver opereras – man tar bort det onda och sen blir man bra!
Kort nr XV, ofta kallat ”Djävulen” är ytterligare ett kort i Stora Arkanan, som kan fängsla många. Djävulen heter på latin Diabolo och är en sammansättning av orden dia och bolo. Dia kommer från grekiskans tea som betyder Gudinna, och bolo, likaledes från grekiskan, betyder Allt, Hel (jfr även boll, klot, Moder Jord). Allt i universum hör ihop, och vi skall lägga Universums pussel så att alla bitarna kommer på rätt plats. Men ibland placerar vi inte bitarna på sin rätta plats, i sin rätta miljö, eller på rätt sätt. Vi försöker ”tvinga” in det på ”fel” plats i vår tillvaro. Det är endast då som det här kortet är besvärligt. Om vi istället ”släpper” vår inställning till hur och var vi vill att saker skall vara, infogas, så kommer det på rätt plats.
Kärleken är ett bra exempel på detta. Ibland tror vi att det är den enda rätta vi har träffat, men det fungerar ändå inte. Vi försöker och försöker och försöker, tills vi är helt utmattade, och då försöker vi igen…. När vi (äntligen!) får insikt om att vi måste släppa det (och det kan ju som sagt vara tufft många gånger, dom flesta av oss har väl varit där någon gång J), då kan det börja fungera. Inte på exakt det sätt som vi från början ville och trodde, utan ännu bättre! Vi kan väl kalla det för i alla fall en av lagarna om alltings djävlighet J.
Innebörden av kortet är alltså (mycket kortfattat) att man inte skall försöka tvinga någon eller någonting att vara eller göra som man själv tycker, om det inte fungerar. Man behöver då ompröva, genom att släppa det – ge det lite lösa tyglar!